måndag 17 oktober 2011

Leka i skolan

Inom skolvärlden finns det olika metoder och studier för att mäta och se vilka skolor som är "bäst". Det finns naturligtvis olika uppfattningar om vad man bör mäta. Om vi ponerar att resultatet från eleverna är något bra att mäta så finns det något som kallas PISA. PISA är ett projekt som undersöker "i vilken grad respektive lands utbildningssystem bidrar till att femtonåriga elever, som snart kommer att ha avslutat den obligatoriska skolan, är rustade att möta framtiden." citat från Skolverkets hemsida.

Av någon anledning hamnar Finland alltid högt upp på listan över länder som får fram femtonåriga elever som är rustade för framtiden. Nu kan det vara så att framgångssagan har fått ett svar som skulle kunna hjälpa alla andra länder som inte når så högt i PISA (som Sverige till exempel).

den här bloggen berättar Kari Louhivuori, rektor på skolan Kirkkojärvi School i Espoo, varför finska skolor är så bra.
"The answer is highly trained teachers, short school-days, lots of playtime, not too much homework, long holidays, no testing, no competition between schools, and trusting in teachers and schools.
This may sound like a joke, but it’s not. In Finland, the profession of teaching is quite popular and highly valued."
Lek alltså, korta skoldagar, inga prov, inget tävlande och tillit till lärare och skolan.
Som av en ren händelse råkar det vara så att just min lärarutbildning handlar just om lekens betydelse i lärandet.

Dagens lärdom: Ibland i livet tar man just rätt kliv i just rätt riktning vid just rätt tidpunkt.

2 kommentarer:

  1. Wow! Läs och lär Jan Björklund! Lär för en gångs skull!

    SvaraRadera
  2. Finns det inget som kallas för utbytesprogrammet som skulle kunna hjälpa oss i det här läget. En finsk rektor mot en svensk skolminister. Bytt är bytt, kommer aldrig mer igen.

    SvaraRadera