torsdag 12 januari 2012

Att bli reducerad till fin eller ful

Anders Marner säger i en intervju i tidningen Förskolan att "förskolläraren måste tänka sig att barnet vill berätta något. Säger man bara "vilken fin bild" missar man poängen och lär bara barnen att saker är "fina" och "fula"."

Dagens lärdom: Det finns professorer som tänker precis som jag.

5 kommentarer:

  1. right up my......! tur att jag har dig! "Vilken fin" har jag nog sagt mer än en gång. jag tror att jag sagt så när jag inte riktigt ser vad barnet har ritat, är det bättre att säga "vad är det för nåt", eller typ "vad duktig du är" eller typ "åh, har du ritat, va roligt". nä inget av alternativen låter fan bra, vad ska man säga?

    SvaraRadera
  2. Jag förstår precis vad du menar Jessica. Jag har känt precis likadant. Men faktiskt så tycker jag att tricket är att bara vänja sig vid att säga något annat. Träna, kämpa så kommer det tillslut inte låta eller kännas knäppt att säg annat.

    Jag tänker att du kan säga precis det du tänker . "Jaha, har du ritat? Vad är det för något?" tillexempel. Sedan när du får svar så fortsätter du bara att fråga runt svaret. Och avsluta med att fråga om själva processen. "Var det roligt, tyckte du om att rita? Vill dukanske ritanågot mer?" typ. Det är ju inte en quickfix
    Som "vad fin" är. För det är ju egentligen inte en quickfix

    SvaraRadera
  3. Barnet behöver eller vill ha. Utan det är ju vi som inte har ork och tid men då tänker jag att det är bättre att säga något i stil med "Jag ser att du har ritat, vad roligt".

    L, A och J efterfrågar fin hela tiden och jag faller ibland för det. Speciellt när de har klätt på sig kläder.

    SvaraRadera
  4. Så rätt! Och jag tänker på det ofta och får ibland bita mig i tungan när jag själv säger det till vår dotter.
    Barn vill inte bli bedömda. De vill bli sedda!

    SvaraRadera
  5. Precis så! Jag har tränat och tränat men nu är jag rätt ok på att inte värdera det ungarna gör. Men, det har tagit år! Det har stått många tjocka, klibbiga lager av erfarenheter i vägen.

    SvaraRadera