fredag 16 december 2011

Att göra vänskap

Det är den sista dagen på praktiken. Ett barn ligger i min famn med en gul fleecefilt om sig och gråter. Gråter för att en kompis sagt att hen har gjort fel, gråter för att en kompis är sur på hen, gråter för att en kompis låtsas som att hen inte finns.

Det är nästsista dagen på praktiken. Ett barn står bredvid mig, skriker att jag inte bestämmer över hen, torkar argt bort tårar. Gråter för att hen blev sparkad i magen, gråter för att hen själv slog den andra, gråter för orättvisan.


Relationer är svårt. En människa som har levt i många år, som har tränat på relationsskapande länge länge, kan ha svårt i relationer. Tänk då hur svårt det måste vara om man inte levt alls lika länge och inte tränat alls lika mycket. Tänk om du är nio år och är tvungen att hantera alla dina sociala relationer i skolan utan hjälp.

Dagens lärdom: Vi behöver alla vägledning och hjälp i alla våra relationer. Det är särskilt viktigt för alla våra barn att i skolan få vuxna som vägleder och stöttar vänskaper, relationer och samvaro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar