onsdag 30 november 2011
Läs för livet
tisdag 29 november 2011
Prins och prinsessa
- Vad ritar du? undrar jag.
- Prinsriddaren är klar. Jag ritar en tjej nu.
- Jaha. Är det en tjej?
- Det ser man ju.
- Nej, jag ser inte det.
- Du kommer se det nu, säger den där tvärsäkra ungen och ritar något i håret på personen på teckningen. Du kommer veta nu, ser du?
- Nej, jag vet inte faktiskt.
- Nu ser du. Med krona. Det är en prinsessa.
- Jaha. Hur ser man det?
- På håret och kronan.
- Men vad gör prinsessan då?
- Det ser du ju. Hon står. Här.
- Står hon bara? Vad gör prinsriddaren?
- Han slåss mot draken. Vänta, titta på prinsessan, säger ungen medan hen ritar något runt prinsessan. Hon står inte. Hon ligger ju i sin säng.
Det finns ett sätt att mäta kvalitet i skolan, en metod som heter PQS där en av aspekterna är om verksamheten är fri från litteratur som diskriminerar kön och uppmuntrar traditionella könsmönster.
Dagens lärdom: Gamla prins och prinsess-sagor är av ondo, skäms på förskolor som använder dem.
måndag 28 november 2011
Kära praktik. Dag 1.
- Det första är att tillsammans med en grupp om fem respektive fyra barn först ta fram en elljusstake och fråga barnen hur det kan komma sig att elljusstaken lyser när sladden är inkopplad i eluttaget i väggen. Sedan be barnen rita och måla deras svar och hur de tänker. Efter att den första teckningen är ritad får varje barn berätta om sin teckning och så ska vi samtala om vad som händer när elljusstaken börjar lysa. Därefter får barnen rita teckning nummer två och efter det samlar jag in alla teckningar och ska sedan utröna barnens lärprocesser genom att analysera och studera deras teckningar. Barnen kommer vara barn i år 1.
- Det andra är att formulera ett mål, planera, genomföra och utvärdera ett arbetsmoment för barn i år 3 inom ämnet Geografi med linjedragningarna att det ska produceras något som skall ingå i ett kompendium om geografi, arbetsmomenten ska gå ut på att barnen ska göra en fiktiv resa som de väljer själva som de skriver i berättande form om och ritar och/eller klipper ut bilder från tidningar till, olika färdmedel och väder ska även tas till hänsyn.

Det här ska bli fantastisk roligt och inte alls svårt tänkte jag, och började såklart med att titta i läroplanen. Det visar sig att kartan och dess uppbyggnad, Sveriges och Europas städer och länder, val och prioriteringar vid miljöval är alla delar ur kursplanen för år 4-6. Skit också. Vilken tur att jag kan tillgodoräkna några andra kriterier som hör rätt år till. Som metoder för att söka information, miljöfrågor utifrån barnets vardag, fysiska kartor över närområde och kanske lite trafikregler. De här hör till år 1-3.
Dagens lärdom: Kursinnehåll för år 1-3 och år 4-6 i ämnet Geografi.
torsdag 24 november 2011
Tid att jämliksutjämna
Det har börjat bra. Eller bra är kanske att ta i. Den ena föräldern har stora problem att släppa kontrollen och makten. Den föräldern är lika arg som Arga gubben (Peter Dalle) i De vilda helgonen, radiojulkalendern från 2010. Hela tiden.
Dagens lärdom: Det är ingen lätt sak, att jämliksutjämna.
Ett litet steg närmare, varje dag
Men jag är inte mer än jag är så därför släpper jag ut det jag har under en månad. Julen börjar vi fira första advent. Just nu har jag gått ner mig helt och lyssnar på Husmorsskolan.
Och nej, jag ska inte lära mig bli en husmor. Och nej, inte heller Andreas. Eller kanske Andreas. Det skulle vara helt i linje med hans föräldraledighetsstatus.
Dagens lärdom: Underbara Claras äppelljushållare är bra pyssel för 5- till 8-åringar.
tisdag 22 november 2011
Att vara behörig
Dagens lärdom: 15 hp Ma är vad jag har, 15 hp Sv ärvad jag har. 30 hp Ma är vad jag behöver, 30 hp Sv är vad jag behöver. Kul. Spännande.
måndag 21 november 2011
Att lyssna och lära
Jag kände mig ledsen och glad och besviken och liten och stor. Allt det där i en röra när jag identifierade mig med ett litet barn och ett vuxet barn och en liten vuxen. Mitt barn, bredvid mig på sätet, lyssnade på En superhjältejul-albumet och sjöng högt för alla på tåget. Och jag var både ledsen och glad och stolt och stor och liten.
Dagens lärdom: Även om ett svek är större så är det mindre sveket fortfarande ett svek och det är svårt att bedöma vad som är störst. Om en förälder inte gör sitt jobb är den andra förälders jobb än viktigare, därför kan sveket från den andra föräldern kännas större och ha en större betydelse.
fredag 18 november 2011
Det går lika bra med selleri
Dagens lärdom: Det går lika bra med selleri... Eller kokosflingor menar jag.
onsdag 16 november 2011
SVT's barnkanal
Häromdagen visade barnkanalen "en stund med Leonardo"(se klippet genom att klicka pålänken), vilket jag blev uppmärksammad på genom Lady D såklart, då tittaren får följa med Leonardo till hans förskola som får besök. Leonardo och hans förskolekamrater ska ha uppvisning och in kommer först ett gäng jasmines.


Detta ledde mig vidare till frågan, vem granskar förskolan? Jag fick svar på frågan. Det är Skolinspektionen MEN förskolor behöver inte granskas som skolor, en hel rapport om jämställdhet i förskolan finns här,som även tar upp glappet i att enskilda förskolor inte behöver inspekteras. Förskolor inspekteras på kommunnivå eftersom de är så många (!). Om någon vill ta reda på vad Skolinspektionen har granskat i sin kommun kan man hitta det här.
Dagens lärdom: Cementerandet av könsroller tar mark och enskilda förskolor granskas inte.
tisdag 15 november 2011
Jag har gjort en liten filmsnutt
Dagens lärdom: Jag kan klippa ihop en egen film och jag är himla nöjd med mig själv.
lördag 12 november 2011
Klassiker på engelska
Dessutom finns en dimension av att jag vill läsa på engelska. Och jag gjorde det. Jag fann den.
SunScroll Classic Novels-appen med 101 klassiker som till exempel Jane Eyre, Den sista mohikanen, Madame Bovary, Brott och straff, Ben-Hur, Candide och inte minst The island of doctor Moreau som är den jag ska börja sätta läständerna i.
Dagens lärdom: Det finns en app speciellt för den som vill läsa klassiker, lära sig läsa engelska, slippa bära med sig 101 böcker och den kostar 7 kr.
fredag 11 november 2011
Diktvärlden
Dagens lärdom: Jag ska ge det en andra chans eftersom jag gillar sås-dikten.
torsdag 10 november 2011
tisdag 8 november 2011
Samlag i kvadrat
- Mina första faktaböcker Kroppen
En genomgående trend är att adoption och andra varianter av hur barn blir till inte är ett inslag direkt. Det fysiska visas och förklaras men antingen genom samlag eller hur spermien simmar. Vi skulle behöva en barnbok om IVF och om adoption, minst en bok om varje. Kanske är jag lite färgad av att precis sett dokumentärserien med Pia Johansson på SvtPlay.
Dagens lärdom: Jag behöver leta och köpa barnböcker om andra sätt för barn att komma till.